Kraamzorg

Moeder en kindzorg
Deze zorg wordt gegeven gedurende gemiddeld drie uur per dag, gedurende de eerste acht dagen na de bevalling (gerekend vanaf de dag van de bevalling). De kraamverzorgende is er alleen voor de zorg voor moeder en baby. Zij beantwoordt vragen en helpt bij de borstvoeding en daarnaast voert zij medische controles uit en geeft instructies over alles wat te maken heeft met de verzorging van de baby.

Gezien de beperkte tijd dat de kraamverzorgende er is komt zij meestal niet toe aan huishoudelijk werk. Deze zorgvorm is geschikt voor mensen die in de kraamtijd ook andere (dan van de partner) hulp krijgen in het huishouden (moeder, schoonmoeder, vriend of vriendin), klein behuisd zijn of het gewoon fijn vinden om niet een halve of hele dag 'een vreemde' in huis te hebben.

Halve dag zorg / gedeeltelijke zorg
Dit omvat vier tot vijf uur zorg per dag gedurende de eerste acht dagen na de bevalling. De kraamverzorgende biedt dezelfde zorg als bij de moeder en kindzorg. Daarnaast doet zij licht huishoudelijk werk, zoals het draaien van een was, koffie en thee zetten, douche en toilet schoonhouden, stofzuigen en in overleg eventueel andere kleine huishoudelijke klusjes die op dat moment van belang zijn om de kraamvrouw uit handen te nemen.

Dit aantal uren zorg is geschikt voor mensen die hun eerste kindje krijgen, borstvoeding willen geven en in de kraamtijd geen andere hulp in het huishouden hebben.

Hele dag zorg / dagkraamzorg
Dit is een volledig kraambed van 49 uur, gedurende de eerste 8 dagen na de bevalling. Naast de zorg genoemd bij de moeder en kindzorg en de halve dagzorg kan de kraamverzorgende tevens de zorg voor andere kinderen van het gezin doen, boodschappen en koken.

Evaluatie
De verloskundige zal u de 2e of 3e dag vragen of alles naar wens verloopt. Opmerkingen over de zorgverlening kunt u tijdens de zorgperiode direct bespreken met de kraamverzorgende en de verloskundige.

U kunt ook altijd contact met ons opnemen met ons wanneer het niet klikt tussen u en de kraamverzorgende. Er kan altijd om die reden gewisseld worden van kraamverzorgende.

Na de zorgverlening wordt u een evaluatieformulier overhandigt. Wij willen de kwaliteit van zorg graag waarborgen en vragen u daarom het evaluatieformulier in te vullen en terug te sturen. Ook met de kraamverzorgende wordt een evaluatie gehouden. Beide gegevens zijn voor ons van belang om de zorg kwalitatief op een hoog peil te houden.