Kraambed

Begeleidende en signalerende taak van de kraamverzorgende
De eerste acht dagen begeleidt de kraamverzorgende samen met de verloskundige de jonge ouders. De kraamverzorgende houdt de medische toestand van moeder en kind nauwlettend in de gaten. Zij controleert o.a. de hoogte van de baarmoeder, de afscheiding, de temperatuur van moeder en kind. Ze houdt de navelstomp schoon en controleert of de baby voldoende plast en poept. Ze helpt bij het aanleggen van de baby en geeft adviezen over borstvoeding en drinkadviezen bij kunstvoeding.

De kraamverzorgende heeft een begeleidende en signalerende taak. Bij twijfel over de conditie van moeder of kind belt zij direct de verloskundige. De kraamverzorgende en de verloskundige vormen zo samen een hecht team. Natuurlijk houdt de verloskundige altijd de eindverantwoordelijkheid. De verloskundige komt tijdens het kraambed meerdere keren langs.

Roken
Zorg voor een rookvrij huis. Zoals u weet is roken en meeroken schadelijk voor de gezondheid. Roken wordt in verband gebracht met wiegendood, ernstige longaandoeningen voor het kind. U kunt hierover de verloskundige raadplegen. Rook nooit in huis. De kraamverzorgende van kraamthuis zullen u voorlichting geven en de rookrichtlijnen van kraamthuis volgen.